Home - Utusan Borneo - Berita Nasional - Pilihan Raya Umum Ke-13 pada tahun depan, kata Abdul Aziz

Pilihan Raya Umum Ke-13 pada tahun depan, kata Abdul Aziz

Posted on July 23, 2012, Monday

JASIN: Tokoh politik Tan Sri Abdul Aziz Tapa menjangkakan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) akan diadakan pada tahun depan,bukannya dalam tempoh terdekat ini.

“Pilihan raya kali ini tidak sesuai diadakan dalam masa terdekat atau tahun ini sebaliknya ia lebih elok diadakan pada tahun depan,” katanya kepadaBernama di sini.

Abdul Aziz, 89, yang merupakan veteran UMNO menjelaskan jangka masa tersebut dapat dimanfaatkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) untuk menyelesaikan masalahrakyat dan meningkatkan hubungan antara pemimpin parti itu dengan rakyat.

Beliau berkata, wakil rakyat perlu lebih rajin “turun padang” bertemu rakyat dalam usaha mendekati dan menyelesaikan setiap permasalahan yang timbul.

Baginya gandingan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin kini mengembalikan semula sokongan rakyat terhadap BN.

Malah, penerima anugerah tokoh guru peringkat kebangsaan pada 1986 itu mengabadikan gandingan kedua-dua pemimpin tersebut di dalam sebuah pantun:

Encik Majid dengan
Encik Bidin,
Pergi ke Linggi
naik rakit,
Gandingan Najib
dengan Muhyiddin,
Macam perigi
di bawah bukit.

Abdul Aziz berkata, dasar serta bantuan yang dirancang kedua pemimpin tertinggi negara itu berjaya menyelesaikan pelbagai kemelut dihadapi rakyatterutama melibatkan kos sara hidup.

Sebagai contoh pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia dan Baucar Buku 1Malaysia banyak memberi manfaat kepada rakyat walaupun segenlintir pihakmelihatnya sebagai pembaziran atau mempunyai agenda tertentu, katanya.

“Belanja itu dia (Perdana Menteri) beri ikut keperluan rakyat contohnya Kedai Rakyat 1Malaysia nak senangkan rakyat,” kata bekas Bendahari Badan Perhubungan UMNO Melaka itu.

Beliau juga yakin BN akan memperoleh majoriti dua pertiga pada PRU-13 dengan syarat wakil rakyat yang ada harus mengikut jejak langkah Perdana Menteri dan timbalannya dengan sering bertemu rakyat dan menyelesaikan masalah yang dihadapi mereka. — Bernama

Print Friendly

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Comments are closed.