Monday, February 6

Lebih 600 penduduk di Balik Pulau terjejas akibat banjir

0

BANJIR KILAT: Penduduk Kampung Pulau Betong di Balik Pulau terpaksa mengharungi banjir apabila hujan lebat yang turun awal pagi tadi. Tinjauan fotoBERNAMA ke kawasan itu mendapati banjir berkenaan semakin surut dan tiada penduduk yang dipindahkan. — Gambar Bernama

BALIK PULAU: Lebih 600 penduduk terjejas teruk akibat banjir kilat yang berlaku berikutan pertembungan hujan lebat sejak awal pagi semalam dengan fenomena air laut pasang besar.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata keluarga yang terjejas dengan banjir kilat itu ditempatkan sementara di balai raya serta masjid dan dibenarkan pulang lewat petang semalam apabila air surut sepenuhnya.

Dr Hilmi yang juga ahli Parlimen Balik Pulau berkata kawasan kampung yang terjejas dengan banjir itu juga dilengkapkan dengan sistem saliran yang baik, bagaimanapun pertembungan air laut dan air hujan mengakibatkan air melimpah keluar.

“Kalau hanya hujan biasa kawasan ini tidak akan banjir kerana kita telah perbesarkan longkang manakala sistem saliran di sini baik, tetapi hujan kali ini bertembung dengan fenomena air laut pasang besar jadi air melimpah keluar dari longkang.

“Buat masa ini bantuan segera yang diberikan ialah bantuan makanan kepada mangsa dan mereka perlu tunggu sementara waktu sehingga air surut, dijangka petang ini (semalam) air akan surut,” katanya yang ditemui pemberita selepas melawat penduduk yang terjejas akibat banjir kilat itu.

Enam buah kampung yang terjejas teruk di kawasan Balik Pulau ialah Kampung Betong, Kampung Pinang Nirai, Kampung Genting, Kampung Terang, Jalan Baharu dan Kampung Permatang Tengah, manakala di kawasan Teluk Kumbar hanya Kampung Masjid yang terjejas.

Setakat ini 40 orang dari kawasan Balik Pulau dipindahkan sementara ke Masjid Pulau Betong manakala 30 orang dari Kampung Masjid dalam kawasan Teluk Kumbar dipindahkan ke dewan masjid, Kampung Masjid Teluk Kumbar.

Seorang peniaga nasi lemak Zainab Hussin, 59, berkata sejak jam 8.30 pagi air naik setinggi satu meter menyebabkan banyak peralatan rumah rosak selain memusnahkan persiapan untuk menyambut Aidiladha.

“Makcik keluar pergi berniaga pagi tadi (semalam) air belum naik lagi tapi bila balik daripada berniaga tengok air sudah melimpah hingga ke jalan raya, apa pun tak dapat diselamatkan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Seri Balik Pulau Norasikin Md Isa berkata bomba menerima penggilan daripada penduduk sekitar jam 9.18 pagi memaklumkan air sudah memenuhi jalan raya dan rumah mereka.

“Setakat ini keadaan adalah terkawal, bagaimanapun pihak bomba menasihatkan agar mereka (penduduk) duduk sahaja di rumah, kerana air yang deras dan kita tidak tahu bahaya yang sedang menunggu di luar.

“Harap ibu bapa dan penjaga dapat mengawasi anak masing-masing daripada bermain air banjir,” katanya yang turut memberitahu operasi itu dibantu oleh pasukan Bomba Sukarela. — Bernama