Saturday, September 23

Dr Ulil, pengikut Abu Bakar Bashir disekat

0

Oleh Agnes Tugong //

Kehadiran mereka undang protes, dikhuatiri jejas pegangan Ahlul Sunnah Wal Jamaah

KUCHING: Pengamal Islam liberal dari Indonesia, Dr Ulil Abshar Abdalla yang dijadual menghadiri beberapa program ceramah di ibu negara disekat daripada memasuki negara ini.

Arahan tersebut telah dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kepada Jabatan Imigresen bagi menyekat Dr Ulil yang dijadual memberi ceramah mulai 15 Oktober ini.

“Dr Ulil telah mendapat jemputan daripada beberapa organisasi dan NGO di negara ini untuk memberi ceramah dan menghadiri beberapa program.

“Namun kehadiran beliau telah mengundang protes dan jika beliau memberikan ceramah yang dianjurkan oleh NGO berkenaan ia akan merosakkan bukan sahaja akidah orang Islam tetapi akan menyelewengkan pegangan kita sebagai Ahlul Sunnah Wal Jamaah.

“Atas sebab itu, maka saya telah mengarahkan Jabatan Imigresen untuk menyekat Dr Ulil daripada memasuki negara ini sehingga didapati tidak membahayakan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Penutupan Seminar Keselamatan dan Ketenteraman Awam (SEKAM) 2014 di sebuah hotel terkemuka di sini malam kelmarin.

Terdahulu ketika berucap pada majlis itu, Ahmad Zahid juga telah mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi menghalang pengikut pemimpin Jemaah Anshorut Tauhid (JAT) Abu Bakar Bashir daripada memasuki negara ini.

Menurut Ahmad Zahid, seramai 350 pengikut pemimpin berkenaan dijangka dibebaskan tahun depan selepas menjalani hukumuan di penjara Indonesia.

“Saya telah meminta PDRM untuk bekerjasama dengan pihak penguat kuasa Indonesia untuk tidak mengizinkan bekas-bekas pengikut JAT Abu Bakar Bashir ini memasuki negara dan menjadikan negara ini sebagai tempat untuk mereka memperluaskan (fahaman) militan mereka.

“Ini kerana Islam mengajar umatnya kesederhanaan dan saling hormat-menghormati dan bukannya bersikap militan yang cenderung menggunakan keganasan sebagai jalan singkat ke syurga seperti yang dilakukan oleh pengikut Abu Bakar Bashir,” katanya.

Turut hadir pada sidang media dan majlis itu semalam Timbalannya Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ketua Setiausaha Kementerian Datuk Seri Mohamad Khalid Shariff dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.