Sunday, May 26

Najib lancarkan UTC Perak

0

IPOH: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam melancarkan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Perak, satu lagi inisiatif di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan yang bertujuan memberi kemudahan kepada rakyat.

Ketika berucap pada majlis pelancaran itu, Najib berkata UTC Perak adalah UTC ketiga dan terbesar di negara ini selepas Melaka dan Kuala Lumpur.

Katanya UTC Perak yang mempunyai 57 jabatan, agensi kerajaan , pihak swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu telah menerima 50,000 pengunjung pada bulan lepas.

Berbeza dengan UTC lain, Najib berkata UTC Perak mempunyai keistimewaan tersendiri kerana dilengkapi pasar basah dan gelanggang futsal selain beroperasi tujuh hari seminggu dari jam 8.30 pagi hingga 10 malam.

Beliau berkata langkah kerajaan mewujudkan UTC Perak bertujuan membangunkan bandar lama Ipoh dan memberi kemudahan kepada rakyat untuk berurusan dengan pelbagai agensi kerajaan yang ditempatkan dalam satu bangunan.

“Kita sempat tanya dengan para pegawai tadi (semalam), mereka kata waktu paling sibuk dan kemuncak ialah antara jam 8.30 malam hingga 10 malam.

“Ini bererti bahawa ia adalah satu kemudahan yang kita berikan. Dulu rakyat sukar buat urusan mereka sedang bekerja tapi sekarang ini selepas kerja, solat boleh datang untuk buat urusan dengan jabatan kerajaan,” katanya pada sidang media selepas pelancaran itu.

Beliau berkata kerajaan akan mewujudkan UTC di setiap negeri dan UTC Kuantan yang kini dalam pembinaan akan dibuka selepas ini.

“Kita nak buat di setiap negeri iaitu masing-masing perlu ada dua, Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) dan UTC kecuali untuk Wilayah Persekutuan (yang hanya ada UTC).

UTC Perak terletak di aras dua dan tiga bangunan Pasar Besar Ipoh yang dahulunya merupakan pasar raya terbesar di Ipoh yang dikenali sebagai Super Kinta.

Ia mula beroperasi 26 Dis 2012.