Wednesday, January 22

Tiada calon lebih sesuai daripada Najib: Dr Mahathir

0

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada calon yang lebih sesuai untuk mentadbir Malaysia dan Barisan Nasional (BN) selain Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Saya tidak ada calon dan saya tidak jangka itu akan berlaku…,” kata Dr Mahathir ketika ditanya sama ada Najib perlu berundur sekiranya Barisan Nasional (BN) gagal mencatat pencapaian cemerlang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.

“…tetapi saya tidak ada calon atau apa-apa perkara seperti itu,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk ‘Kekuatan dalam Inovasi: Bagaimana Untuk Kekal Kompetitif dalam Dunia yang Pesat Membangun’ di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.

Dr Mahathir juga berse-tuju dengan pandangan bekas menteri kewangan dan penasihat ekonomi Tun Daim Zainuddin supaya Najib me-ngetengahkan muka baharu dalam pilihan raya kali ini.

Berhubung kenyataan terbuka bekas anggota seumur hidup PAS, Zainol Ismail yang berhasrat bertemu Dr Mahathir untuk memohon maaf kerana pernah merancang membunuh bekas perdana menteri itu pada 1988, Dr Mahathir berkata beliau pada mulanya sangat terkejut de-ngan pengakuan Zainol itu.

Ini kerana, katanya bermusuh dalam politik sehingga sanggup membunuh bukan menjadi budaya Malaysia.

Namun, bekas perdana menteri itu sekali lagi berkata bahawa beliau percaya Zainol yang lebih dikenali sebagai CN Afghani membuat pengakuan itu kerana terpengaruh de-ngan ‘Amanat Haji Hadi’ yang mendakwa UMNO kafir.

“Tapi Alhamdulilah dia sedar dan tidak lagi taksub de-ngan ideologi PAS ini, dan buat kenyataan nak minta maaf… saya sedia maafkan sesiapa pun,” katanya. — Bernama