Saturday, September 19

UMNO kutuk kejadian letupan di Nibong Tebal

0

NIBONG TEBAL: Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang mengutuk tindakan pihak yang melakukan letupan di kawasan bilik gerakan Barisan Nasional (BN) di sini malam kelmarin, menyebabkan seorang pekerja keselamatan parti cedera.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Datuk Zainal Abidin Osman berkata, adalah sesuatu yang mengejutkan apabila kejadian letupan itu dipercayai perbuatan khianat terancang dan dilakukan secara profesional.

Dalam kejadian jam 10.15 malam kelmarin, seorang petugas keselamatan berusia 35 tahun cedera parah terkena serpihan sampah akibat letupan itu.

Ketika kejadian, Pengerusi GERAKAN Pulau Pinang Datuk Teng Hock Nan sedang berucap dalam majlis yang dihadiri lebih 3,000 orang.

Zainal Abidin yang juga calon bagi Parlimen Nibong Tebal berkata kejadian itu tidak mematahkan semangat jentera UMNO dan BN untuk bekerja lebih lebih kuat bagi merampas kembali Pulau Pinang daripada pembangkang.

“Malah, selepas kejadian semalam (kelmarin), pemimpin BN dan jentera parti kami lebih bersemangat dan bekerja keras untuk teruskan program penerangan, jalankan aktiviti berkempen dan pergi dari rumah ke rumah untuk bertemu pengundi itu,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Beliau berkata UMNO negeri juga akan meningkatkan keselamatan di semua tempat ceramah bagi mengelak perkara yang tidak diingini berlaku.

Zainal Abidin berkata, UMNO turut bersimpati dengan mangsa yang mengalami kecederaan dalam kejadian itu dan beliau difahamkan lelaki itu dalam keadaan trauma.

Sementara itu, beberapa penduduk di kawasan berhampiran bilik gerakan itu ketika ditemui berkata bahan letupan kedua yang diletupkan pasukan pemusnah bom adalah lebih kuat berbanding yang pertama.

Seorang wanita yang hanya mahu dikenali sebagi Siew, 47, berkata ketika letupan pertama beliau berada di tempat ceramah dan terus pulang untuk menyelamatkan diri.

“Letupan kedua sangat kuat dan ketika itu saya sedang tidur pun terjaga kerana ingatkan gempa bumi, saya keluar untuk melihat apa yang terjadi kemudian jiran maklumkan polis menemui satu lagi bahan letupan,” katanya.

Rasyadah Rosli, 50, pula berkata beliau kecewa dengan kejadian letupan itu kerana ada pihak yang cuba menimbulkan huru-hara dalam pilihan raya umum ini. — Bernama