Sunday, October 17

Liow sebak tentang nasib MCA selepas PRU13

0

PERJUMPAAN KHAS: Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Tan Sri Muhyiddin Yassin beramah mesra dengan Liow Tiong Lai sebelum majlis perjumpaan khas dengan Anggota-anggota Parlimen Barisan Nasional di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur, semalam. — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai tidak dapat menahan sebak apabila diminta mengulas tentang nasib parti itu yang terpaksa menghadapi cabaran sengit selepas mendapat keputusan yang layu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Katanya, parti itu telah berjuang selama 64 tahun dan kini pucuk pimpinan terpaksa mengharungi cabaran hebat bagi mengembalikan kerelevanan parti itu khususnya kepada masyarakat Cina di negara ini.

“Kami telah berjuang selama 64 tahun dan kini menerima tamparan hebat selepas PRU13. Apa yang kita boleh lakukan sekarang ialah semua anggota dan pemimpin dalam parti mesti bersatu untuk mendapatkan semula sokongan. Kita perlu bersatu padu semula.

“Saya berdoa mudah-mudahan parti dapat mengatasi cabaran, saya percaya kita boleh mengharungi cabaran ini. Saya benar-benar berharap kita dapat bersatu,” katanya kepada pemberita selepas pertemuan khas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan anggota parlimen BN di sini semalam.

Pada PRU13, parti itu hanya menang tujuh kerusi parlimen dan 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 37 kerusi Parlimen dan 90 DUN yang ditandingi kali ini.

Keputusan yang dicatat pada pilihan raya ke-13 ini lebih buruk berbanding 2008 kerana ketika itu MCA menang 15 kerusi Parlimen dan 32 kerusi DUN daripada 40 kawasan Parlimen dan 90 kerusi DUN yang ditandingi.

Ditanya tentang keputusan parti untuk tidak menyertai Kabinet, Liow berkata beliau menghormati keputusan yang dibuat pucuk pimpinan itu sebelum ini.

“Jika ditawarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kami akan rujuk kepada Presiden parti (Datuk Seri Dr Chua Soi Lek) untuk membuat keputusan.

“Walau apapun keputusan yang dibuat selepas itu, saya akan menghormatinya,” katanya.

Beliau berkata, MCA perlu mengkaji dan memperbaiki semula apa peranan sebenar mereka pada masa akan datang untuk memulihkan kembali sokongan masyarakat Cina terhadap mereka.

“Bagaimanpun, kami tidak akan berdiam diri dan akan terus membela nasib masyarakat Cina serta memastikan kestabilan politik dan keharmonian kaum di negara ini,” katanya.

Kelmarin Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mengulangi bahawa parti itu tidak akan menerima jawatan dalam kerajaan, baik peringkat pusat mahupun negeri, seperti yang dipersetujui pada mesyuarat agung luar biasa parti tahun lepas. — Bernama