Wednesday, November 29

Henti polemikkan isu kalimah ‘Allah’

0

PESERTA KURSUS: Hishammuddin bersalaman dengan peserta-peserta Kursus Maktab Pertahanan Angkatan Tentera Malaysia selepas menyampaikan diploma kursus tersebut di Kuala Lumpur, semalam. — Gambar Bernama

Polemik boleh menjadikan rakyat dan negara huru-hara: Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein semalam mahu semua pihak berhenti mempolemik dan mempolitikkan isu kalimah ‘Allah’ demi keamanan negara.

Beliau berkata keengganan segelintir puak untuk menerima keputusan mahkamah berhubung isu itu, sebaliknya menanam perasaan benci dan mewujudkan perpecahan, dikhuatiri boleh menyebabkan negara menjadi huru-hara.

“Mahkamah telah buat keputusan, jadi kita kena akur kepada keputusan yang dibuat…jangan dipolemikkan atau dipolitikkan isu itu, kalau tidak huru-hara negara kita,” katanya selepas merasmikan majlis penutupan dan penyampaian diploma Kursus Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT) 33/2013 di sini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengarang Mingguan The Herald, Paderi Lawrence Andrew bahawa gereja Katolik di Selangor akan terus menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam perhimpunan mingguannya.

Ia bercanggah dengan titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 14 Dis yang antara lain menegaskan, semua rakyat, khasnya di Selangor,tanpa mengira kaum dan latar belakang, perlu akur dan patuh terhadap larangan penggunaan kalimah ‘Allah’ oleh bukan Islam seperti yang tertakluk mengikut peruntukan Seksyen 9, Bahagian 1, Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988.

Oktober lepas, Mahkamah Rayuan juga membuat keputusan melarang  penerbitan majalah mingguan, The Herald menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam seksyenbahasa Melayu penerbitan itu setelah merumuskan penggunaan kalimah ‘Allah’ bukan sebahagian daripada kepercayaan dan amalan agama Kristian.

Dalam pada itu, seramai 40 pegawai tentera pelbagai peringkat menerima diploma masing-masing pada majlis berkenaan. — Bernama