Wednesday, November 29

Pengendali bengkel digesa tingkat kemahiran

0

KUCHING: Pengendali bengkel digesa meningkatkan kemahiran dan menambah pengetahuan mereka sejajar dengan teknologi terkini yang digunakan oleh pengeluar kereta di seluruh dunia.

Menurut Menteri Muda Perhubungan Datuk Lee Kim Shin, memandangkan kereta pada masa kini semakin canggih atau lebih elektronik, mekanik harus berpengetahuan dalam auto teknologi terkini.

“Mekanik mesti dapat mengikuti perkembangan teknologi terkini.

“Saya amat berasakan bahawa setiap bengkel mesti menghantar mekanik mereka untuk latihan kemahiran,” katanya semasa berucap merasmikan seminar mengenai transmisi automatik di Penview Hotel, semalam.

Tambahnya, sebelum ini transmisi automatik hanya terhad kepada orang yang mampu, tetapi kini lebih banyak kereta dilengkapi dengan transmisi automatik dan penyelenggaraan adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan.

“Oleh yang demikian, mekanik tidak seharusnya terbaik pada peralatan di bengkel sahaja tetapi juga pengendalian teknikal,” jelasnya.

Beliau juga menggesa pemilik bengkel dan alat ganti untuk berhenti menggunakan minyak enjin gred rendah dan penghantaran minyak murah, sebaliknya hanya menggunakan minyak yang berkualiti untuk pelanggan.

Seminar itu menyaksikan dua profesor daripada Institut Teknologi Beijing iaitu Qi Sing dan Xue Qing Wen menyampaikan ceramah mengenai penyelenggaraan transmisi automatik.

Lebih 140 mekanik dari Kuching menghadiri seminar itu.

Seminar itu dianjurkan bersama oleh Car Repairers Association of Kuching, E.M Auto Transmission Rebuilder, E-One Auto Solution Sdn Bhd dan Khang Auto Transmission Centre Sdn Bhd.