Monday, October 2

Ranum Mina akan pastikan jambatan Kpg Selampit siap

0
TIDAK SELAMAT: Beginilah keadaan penduduk kampung ketika menyeberangi sungai menggunakan perahu tambang sarat dengan penumpang.

TIDAK SELAMAT: Beginilah keadaan penduduk kampung ketika menyeberangi sungai menggunakan perahu tambang sarat dengan penumpang.

KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Opar, Ranum Mina akan memastikan pembinaan jambatan Kampung Selampit akan terlaksana seperti di-janjikan kerajaan pada Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN11) lalu.

Menurut Ranum, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada PRN11 yang lalu telah meluluskan peruntukan sejumlah RM10 juta untuk pembinaan jambatan sepanjang 100 meter ini di Selampit.

Jadi katanya, ia bukan lagi harapan kosong untuk penduduk dan pasti akan dilaksanakan apatah lagi dengan komitmen dan jaminan daripada Perdana Menteri sendiri.

“Saya telah menerima surat daripada Perdana Menteri mengenai kelulusan projek ini dan kita berharap Kerajaan Pusat akan dapat menyedia-kan peruntukan ini segera yang mungkin bagi membolehkan kerja pembinaan dilakukan.

“Saya berharap penduduk akan bersabar dan memberi kerjasama kepada kerajaan agar projek ini dapat dilaksanakan dengan lancar se-perti yang telah dijanjikan,” katanya.

Sebelum Perdana Menteri meluluskan peruntukan ini, jambatan ini pernah dijanji-kan lebih daripada 10 tahun namun sehingga kini tiada tanda ini akan dilaksanakan.

Malah penduduk terutama murid-murid SK Selampit dan Tadika KEMAS kampung ini termasuk warga pendidik terpaksa bergadai nyawa setiap hari ketika menyeberangi sungai ini menggunakan perahu tambang.

Lebih membimbangkan penduduk ini, keadaan sungai ini yang semakin luas disebabkan hakisan serta kemunculan reptilia ganas yang berbahaya kepada penduduk.

Keadaan bertambah sukar apabila berlakunya hal kecemasan di mana penduduk terpaksa mengusung pesakit ke dalam perahu untuk dibawa ke Hospital Lundu.

Begitu juga ketika berlakunya kematian, di mana penduduk kampung terpaksa mengusung keranda ke dalam perahu untuk dibawa ke tapak perkuburan yang terletak di seberang kampung.

Perahu tambang ini mula beroperasi seawal jam 5.30 pagi dan ditutup pada jam 10 malam dan dilanjutkan sehingga jam tertentu ketika berlangsung majlis tertentu mengikut permintaan.